slonecznedni.pl

Strona o budownictwie, wystroju i fotowoltaice.

jak rozpalić grilla
Akcesoria

Jak rozpalić grilla bez rozpałki – proste sposoby na rozpalanie grilla

Długie, ciepłe, letnie wieczory to idealny czas na spotkania z rodziną i przyjaciółmi – biesiady w gronie najbliższych z pewnością umili grill, przy pomocy którego przygotujemy pyszne i zdrowe potrawy. Sprawdź jak rozpalić grilla.

Jak wybrać grill do ogrodu?

grill rozpalanie

Grillowanie to ulubione zajęcie wielu osób – aby czynność ta stała się jeszcze przyjemniejsza, należy zadbać o to, aby nasz grill był łatwy i przyjemny w obsłudze. Wysoka jakość sprzętu umożliwi bowiem szybkie przygotowanie nawet bardziej skomplikowanych potraw. Tym samym kupując grilla warto jasno określić nasze oczekiwania, tak aby wybrać sprzęt najlepiej dopasowany do naszych potrzeb. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i typów grillów – ze względu na sposób zasilania możemy wyróżnić między innymi:

– grille węglowe – najbardziej popularny i najczęściej wybierany grill,

– gazowe – grille te cieszą się coraz większą popularnością. Grille gazowe są łatwe w transporcie, ich rozpalenie wymaga jednak dostępu do butli gazowej. Sporym utrudnieniem może okazać się także samo podłączenie grilla do butli gazowej, które wymaga posiadania odpowiednich umiejętności,

– grille elektryczne – grill tego typu to bardzo proste rozwiązanie, dzięki któremu oszczędzimy sporo czasu na rozpalanie i przygotowywanie grilla,

– grille gazowo-węglowe – urządzenia tego typu stanowią połączenie dwóch najbardziej popularnych modeli.

Biorąc pod uwagę dużą różnorodność dostępnych sprzętów, wybór odpowiedniego grilla nie powinien sprawić większych problemów.

Jak rozpalić grilla węglowego? Sprawdzone sposoby na rozpalanie grilla

Rozpalanie grilla może przysporzyć niemałych problemów, szczególnie jeżeli nie jesteśmy na to odpowiednio przygotowani. Przed rozpoczęciem rozpalania należy zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne przyrządy i odrobinę cierpliwości. Rozpalanie grilla to dość czasochłonny proces, zwłaszcza w przypadku niedoświadczonych i początkujących osób.

Do rozpalania grilla będziemy potrzebować węgla lub brykietu. Węgiel służący do grillowania to nic innego jak zwęglone kawałki drewna. Produkt ten produkuje niewiele zanieczyszczeń, spala się bez płomieni i rozpala w dość szybkim tempie. Szybkie spalanie węgla drzewnego wymaga jego systematycznego dosypywania, zapewniającego utrzymanie stałej temperatury.

Brykiet to zwęglone i rozgniecione drewno pomieszane ze skrobią pochodzącą z materiałów roślinnych. Przy produkcji brykietu wykorzystuje się trociny, torf, miał węgla kamiennego lub drzewnego, oraz odpady pochodzące z produkcji rolnej. Brykiet – w odróżnieniu od węgla drzewnego – spala się o znacznie wolniej, utrzymując tym samym przez dłuższy czas stała temperaturę.

Kolejny bardzo ważny produkt pomagający w rozpaleniu grilla to rozpałka. Element ten pomoże w łatwiejszym i szybszym rozpaleniu węgla i pozwoli na jego ekspresowe rozżarzenie.

Do najbardziej popularnych rozpałek dostępnych na rynku należą rozpałki w kostkach lub płynach. Przy wyborze rozpałek warto zwrócić szczególną uwagę na ich skład. Niektóre z dostępnych, słabych jakościowo rozpałek zawierają bardzo szkodliwe składniki, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Najlepszym rozwiązaniem jest całkowita rezygnacja z syntetycznych rozpałek i zastąpienie ich skutecznymi i sprawdzonymi, naturalnymi metodami rozpalanie grilla.

Jak rozpalić grilla bez rozpałki?

Rozpalanie grilla bez użycia rozpałki to świetna alternatywa dla wszystkich osób, którym zależy na skutecznym i nieszkodliwym wznieceniu ognia.

Jedną ze świetnych, naturalnych alternatyw dla chemicznej rozpałki stanowią sosnowe szyszki, które zapewnią szybkie rozżarzenie ognia. Należy pamiętać o tym, że szyszki sosnowe, które zastosujemy do rozpalania grilla powinny być porządnie wysuszone.

rozpalanie grilla

Stosowanie szyszek jako naturalnej podpałki ma jednak swoich przeciwników. Wiele osób zwraca uwagę na to, że z drewna iglastego podczas spalania ulatniają się szkodliwe substancje. W tym przypadku skuteczną metodą jest wstrzymanie się z układaniem potraw do całkowitego spalenia rozpałki. Dzięki temu potencjalnie szkodliwe substancje nie przedostaną się do jedzenia.

Wiele osób przy rozpalaniu grilla decyduje się również na użycie opalarki elektrycznej lub gazowej. Opalarki to stosunkowo tanie narzędzia, które będą nam służyć nawet przez kilka lat. Za pomocą opalarki z łatwością można rozpalić zarówno węgiel drzewny, jak i brykiet. Opalarki wytwarzają bardzo wysoką temperaturę, która ma wpływ na szybkie wzniecenie ognia. Opalarki bardzo często gwarantują szybszy efekt niż gotowe, syntetyczne podpałki – opalarka bezpośrednio opala węgiel lub brykiet, przyczyniając się do jego szybkiego rozpalenia.

Dla wszystkich miłośników grillowania w starym stylu bardzo pomocnym przy rozpalaniu i utrzymaniu ognia mogą okazać narzędzia takie jak dmuchawa czy miech do grilla. Dmuchawa to urządzenia napędzane dłońmi, które generuje równomierny przepływ powietrza, znacznie ułatwiający rozpalanie grilla bez użycia rozpałki. Działanie miecha do grilla jest bardzo podobne do działania dmuchawy, z tym że miech generuje tylko jednorazowy, silny podmuch powietrza. Zobacz więcej: https://www.slonecznedni.pl/jak-urzadzic-urodziny-marzen/

O czym pamiętać przy rozpalaniu grilla?

Niezależnie od tego na jaki typ rozpałki się zdecydujemy, przy rozpalaniu grilla węglowego zawsze trzeba pamiętać o przestrzeganiu kilku ważnych zasad:

– grill węglowy zawsze powinien znajdować się na równej powierzchni – nawet niewielkie i pozornie nieistotne pochylenie terenu może mieć duży wpływ na znaczne utrudnienie całego procesu rozpalania, może przyczynić się również do nierównomiernego spalania opału,

– grill powinien być osłonięty przed wiatrem – dopływ powietrza do grilla zawsze powinien być kontrolowany. Niespodziewane, nagłe i silne podmuchy wiatru mogą doprowadzić do wygaśnięcia ognia, lub spowodować powstanie zbyt dużych, gwałtownych płomieni,

– ułożenie wybranego opału – węgiel lub brykiet, który znajdzie się na naszym grillu powinien zostać ułożony w formie kopczyka, co pozwoli na równomierne spalanie się materiału opałowego,

– opalanie węgla lub brykietu rozpoczynamy od spodu – przestrzeganie tej zasady umożliwi równomierne i szybkie rozpalenie ognia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *